Kommunikasjonsutfordringer kan vise seg på mange måter. Blant annet kan man forstå språk, men ikke klare å uttrykke seg. Andre kan slite med å finne de rette ordene. Det kan være funksjonsnedsettelser man har hatt hele livet som følge av blant annet utviklingshemming eller autisme. Det kan også være utfordringer man kan få senere i livet, som hjerneslag eller demenssykdom.
Det er viktig at vi som er rundt en person med kommunikasjonsutfordringer kjenner til muligheter, vet hvor man kan ta kontakt for å få bistand, og legger til rette for at den enkelte får mulighet til å kommunisere på best mulig måte. Det finnes ulike kommunikasjonshjelpemidler og -metoder.
Kommunikasjonshjelpemidler kan søkes via NAV-hjelpemiddelsentralen.
Hvor tar du kontakt for å få hjelp?
- Barn 0-16 år: ta kontakt med barnehagen, skolen eller PPT.
- Voksne etter endt videregående opplæring med tidlig oppståtte funksjonsnedsettelser, som feks. utviklingshemming, autisme eller CP: ta kontakt med Breidablikk avdeling voksenopplæring eller pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT).
- Oppstår behovet ditt for ASK senere i livet, for eksempel ved et hjerneslag eller ALS: ta kontakt med fysio- ergoterapitjenesten.
- Ungdom som går på videregående, ta kontakt med fylkeskommunal PPT.